Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOTWINKA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młode buraczki 1 kg
ziemniaki 3-4 szt
marchew 1-2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
Majeranek suszony Prymat do smaku
kość
śmietana 3-4 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
cebula 1 mała
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: BOTWINKA

Kroki postępowania

1
Kość płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy. Młode buraczki obieramy, myjemy i obcinamy liście, zostawiając dość duże kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę kroimy w paski i połowę selera wrzucamy do wywaru z kości. Gotujemy do miękkości.
Krok 1 - BOTWINKA foto
2
Kiedy warzywa są miękkie doprawiamy do smaku kucharkiem, pieprzem i majerankiem, jak również dodajemy podpieczoną cebulkę na ogniu.
Krok 2 - BOTWINKA foto
3
Na koniec zabielamy śmietanką i chwilę jeszcze na małym ogniu gotujemy. Podajemy ze świeżym chlebkiem.
SMACZNEGO!!!!
Krok 3 - BOTWINKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak