Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bulion mięsno-warzywny

żeberka wieprzowe 400 g
marchew młoda 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 kawałek
cebula 1 szt (opalona)
buraki czerwone 2 małe

Warzywa do zupy

botwinka 1 pęczek
marchewka 1 szt (ugotowana, z bulionu)
koperek 1 pęczek

Dodatki

sól i pieprz
sok z cytryny
śmietana
ziemniaki 6 szt (ugotowane)
jajko ugotowane na twardo 2 szt
cebula 1 szt
cukier 1 szczypta
boczek wędzony 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

Mięsno-warzywny wywar.

Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut.

Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut.

Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem.
Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.04.2016 09:13
bardzo lubię
Goya 26.04.2016 17:40
sezon na botwinkę u mnie też rozpoczęty
Łukasz15 26.04.2016 16:53
Moja ulubiona
Konczi 26.04.2016 13:14
uwielbiam! pysznie wygląda ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak