Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
mąka krupczatka 2 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej z pestek winogron 3/4 szklanki
jabłka 4 sztuki
borówka amerykańska 125 g
mąka migdałowa 3 łyżki

Porada

Wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodsze lub też zrobić ulubioną polewę :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-)

Kroki postępowania

1
Wbić do miski 5 całych jajek.
Krok 1 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
2
Dodać cukier trzcinowy i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
3
Dodać kakao, za każdym razem miksując.
Krok 3 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
4
Dodać mąkę krupczatkę.
Krok 4 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
5
Wsypać cynamon oraz proszek do pieczenia.
Krok 5 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
6
Na końcu dodać olej i dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krok 6 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
7
Obrać jabłka i pokroić w dość dużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 7 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
8
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
9
Wierzch ciasta posypać borówkami amerykańskimi.
Krok 9 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
10
Borówki posypać obficie mąką migdałową.
Krok 10 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
11
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 11 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Borówkowo - jabłkowy salcesonik pod migdałowym pyłem :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 03.04.2015 08:11
fajne ciasto
Jagódka77 25.03.2015 20:09
świetnie wygląda
irenka 05.03.2015 19:56
ale pyszne ciacho
adelajda 05.03.2015 11:11
ja też chętnie zabiorę kawałeczek
Krystyna32 05.03.2015 09:21
wygląda pysznie
Renata9 04.03.2015 21:35
@Malinko, jeszcze kawałeczek został, akurat dla Ciebie :-)
Malinka 04.03.2015 21:20
Poproszę kawałek tego pysznego ciasta do kawki :)
marenka 04.03.2015 19:48
Apetycznie wygląda;-)
Sroczka 04.03.2015 19:33
Ależ to ciasto musiało być pyszne.
Skotka 04.03.2015 19:23
Pyszny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak