Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowo- czekoladowe batony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 230 gram
margaryna 10 dag
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

WIERZCH

masło 10 dag
mleko 3 łyżki
biała czekolada 250 gram
borówka amerykańska 300 gram

Porada

To pyszny, letni deser! Każdy skusi się na mniejszy lub większy kawałek takiego owocowego batonu!!

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowo- czekoladowe batony

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto
Krok 1 - Borówkowo- czekoladowe batony foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około 25 min w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Krok 2 - Borówkowo- czekoladowe batony foto
3
WIERZCH: Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Musi być idealnie sucha!
Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu.
Krok 3 - Borówkowo- czekoladowe batony foto
4
Gdy składniki się rozpuszczą i połączą zdejmujemy garnek z ognia. Do lekko przestudzonej czekolady wsypujemy borówkę. Masę delikatnie mieszamy, by owoce się nie rozpadły.
Krok 4 - Borówkowo- czekoladowe batony foto
5
Gotową wykładamy na upieczone ciasto kruche. Po rozprowadzeniu polewy czekoladowo- borówkowej deser wstawiamy do lodówki na około 2 godzimy.
Po tym czasie (gdy czekolada zastygnie) ciasto wyjmujemy i dzielimy na zgrabne batony!.
Krok 5 - Borówkowo- czekoladowe batony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak