Borówkowe „kołaczyki”

Borówkowe „kołaczyki”

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajko

    2 sztuki do ciasta
  • jajko

    1 do smarowania

NADZIENIE

  • ser biały

    600 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    do smaku
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • borówka amerykańska

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Borówkowe „kołaczyki” foto
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 1-1,5 cm.
Krok 2 - Borówkowe „kołaczyki” foto
Wycinamy z niego koła i przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Krok 3 - Borówkowe „kołaczyki” foto
Brzegi oraz środek smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Nadzienie stanowi borówkowy ser. Na serze dodatkowo układamy po 3-4 borówki.
Krok 4 - Borówkowe „kołaczyki” foto
NADZIENIE:
Borówki przekładamy do garczka, słodzimy ok. 2 łyżki. Tak przygotowane stawiamy na gazie i smażymy około 15 minut, by delikatnie zgęstniały. Po zdjęciu z ognia studzimy.
Krok 5 - Borówkowe „kołaczyki” foto
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko i cukier waniliowy.
Całość miksujemy.
Krok 6 - Borówkowe „kołaczyki” foto
Pod koniec dodajemy przygotowane borówki. Całość, ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego koloru, ewentualnie słodzimy do smaku. Na koniec dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.

Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek. Na ser wykładamy po 3-4 borówki.
Pieczemy.

Lukier:
• 2-3 łyżki mleka,
• Cukier puder (około 4-5 łyżek)

Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. Pozostawiamy (najlepiej na kratce) do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

Drożdżówki te można także wykonać z kruszonką. Dla urozmaicenia też wykonałam takich kilka!

Kruszonka:
• 3-4 łyżki cukru,
• 7 dag margaryny lub masła,
• 4 łyżek mąki,
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Jadwiga/Jaga85
Są pyszne - GORĄCO POLECAM!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cris04 12.09.2014 14:27
Takie właśnie lubie najbardziej
gusia1000 12.09.2014 11:44
Apetycznie wyglądaja.
Triss 12.09.2014 09:51
cudna przekąska. :)
dodi 12.09.2014 09:20
obłędnie wyglądają
IZABELA29 12.09.2014 09:12
cudne te buleczki
Ewelina1991 12.09.2014 08:23
wyglądają wyśmienicie
Magula 12.09.2014 08:08
No rewelacyja, wyglądają lepiej niz ze sklepu
Ola1984 12.09.2014 07:07
Wyglądają fantastycznie.
Malinka 12.09.2014 07:04
Takie śniadanie to ja codziennie mogę jeść :)
zabcia117 12.09.2014 06:47
Coś wspaniałego !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat