Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówki z gruszkami do mięsa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borówki 1 kg
cukier 35 dag
Goździki całe Prymat 12 szt
woda 0,5 szklanki
gruszki 0,5 odmiana: "bergamotki"

Przepis i sposób przygotowania na: Borówki z gruszkami do mięsa

Borówki myjemy, przebieramy i odrzucamy uszkodzone owoce. Następnie borówki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by całkowicie były pod wodą. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy na sicie. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę.Z cukru i wody /0,5 szklanki/ zagotowujemy syrop i wkładamy do niego gruszki i goździki. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż owoce staną się szkliste. Następnie dodajemy borówki i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gorące owoce przekładamy do słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 24.08.2013 23:22
przepyszny sosik do mięs :-) , poproszę o najmniejszy słoiczek:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak