Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borek z nadzieniem mięsno-serowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Yufka

Ciasto: 6 szt
mięso mielone 30 dag
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 10 szt
przyprawa do potraw Kucharek
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia
ser feta 10 dag
szpinak 10 dag
jogurt bałkański 100 ml

Sos

jogurt bałkański 100 ml
oliwa 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku

Porada

Dla tych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Borek z nadzieniem mięsno-serowym.

Kroki postępowania

1
W pozycji ciasto,chodzi o 6 płatów tureckiego ciasta yufka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki.
Krok 1 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
2
Szpinak grubo pokroić
Krok 2 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
3
i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem.
Krok 3 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
4
Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć
Krok 4 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
5
i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo.
Krok 5 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
6
Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne.
Krok 6 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
7
Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem.
Krok 7 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
8
Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe.
Krok 8 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
9
Przykryć znowu dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem.
Krok 9 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto
10
Piec 35min w temp.180stop.
Saha ła hana!
Krok 10 - Borek z nadzieniem mięsno-serowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 02.04.2014 19:03
@Stenka. Ciasto yufka jest popularne w krajach arabskich.W Polsce kupuję w sklepach z żywnością arabską lub przez internetowe sklepy.Polecam.
Kejti 01.04.2014 23:07
Pychota :-)
Ania84 01.04.2014 20:45
pyszne danie:)
Stenka 01.04.2014 19:53
Nie znam tego ciasta
stef 01.04.2014 19:10
Ja też chętnie zjem.Kiedyś w Turcji jadłem borek serowy.
SylwiaMagdaSabin 01.04.2014 17:01
Chętnie bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak