Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
por 1/3 sztuka
pomidor 1 sztuka
rzodkiewka 2 sztuki
kalafior 3 różyczki małe
pietruszki 1/2 sztuki
seler 1 plaster
koper 1 łyżka
natka pietruszki 1 gałązka
lubczyk świeży 1 gałązka
soczewica czerwona 3 łyżki
olej roślinny 3 łyżki
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta
woda 2,5 szklanki
przyprawa do zup 1 szczypta
pęczak 3 łyżki
ogórek 1 sztuka
kapusta biała 1 od włoszczyzny

Przepis i sposób przygotowania na: Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą

Kroki postępowania

1
Obrać - umyć warzywa . Pokroić wg upodobania ( ziemniaki , rzodkiewkę i pomidor w kostkę, ogórek i marchew w ozdobne plasterki, cebulę i kapustę w paseczki, por w pół plasterki, kalafior w rozdrobnione różyczki - seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - usiekać koper i natkę ).
Wymieszać warzywa - objętościowo powinno być ok. 1,5 litra.
Krok 1 - Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą foto
2
W garnku o objętości 2 litrów rozgrzać olej z masłem. Wrzucić warzywa i smażyć na średnim gazie cały czas mieszając aż jarzyny zmiękną i zmniejszą objętość o połowę.
Krok 2 - Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą foto
3
Zalać wodą . Wsypać kaszę i soczewicę. Dołożyć lubczyk - posypać przyprawami- lekko posolić ( na początek 1/3 łyżeczki) . Wymieszać .
Krok 3 - Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą foto
4
Gotować na małym gazie 45 minut.
Doprawić do smaku.
Podawać posypaną usiekaną zieleniną .Można zaprawić śmietanką albo nawet zagęścić mąką .
Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje jak by ją ugotowano na mięsie.
* Zasada podstawowa - muszą być ziemniaki , cebula , kapusta, marchew i jakaś zielenina ( pokrzywa, liście rzodkiewki, lebioda, czosnek niedźwiedzi )
** Rozdrobnione warzywa trzeba dobrze poddusić na oleju
*** Zamiast kaszy można dać zacierkę
**** Pozostałe warzywa dajemy takie jakie mamy - byle ogólna objętość pokrojonych się zgadzała
Krok 4 - Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą foto
5
Muszę wyjaśnić skąd się wzięły w moich przepisach te tzw. ,, bieda zupki" .W zasadzie z opowiadań Prababci i Babci - trochę ze wspomnień bo też czasem z musu takie w moim dzieciństwie gotowały. Potem idea główna tych zupek obrosła w dodatki i zaczęłam je gotować nie z musu a dla smaku .Najlepsze jest to , że one za każdym razem smakują trochę inaczej bo nie przestrzega się tu ani ilości składników ani nawet tego by koniecznie wszystkie były .
Krok 5 - Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.11.2013 17:44
ciekawy pomysł z ogórkiem
Poison1988 05.11.2013 17:29
świetna zupka, dobrze doprawiona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak