Boczniaki- kotlety

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    30 dag
  • jajka

    5 sztuk
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    do panierki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczniaki- kotlety foto
Dodałam pierwsze zdjęcie z tym jak wygladaja bocnziaki, bo nie każdy moze wie. Oczywiście trzeba je ściąć i położyć na talerzyku. i odzielić od siebie.
Krok 2 - Boczniaki- kotlety foto
Jajka wbić na talerzyk i dodac sól z pieprzem i wymieszać.
Krok 3 - Boczniaki- kotlety foto
na kolejny talerzyk wsypać bułkę tarta.Na tzrecim talerzyku powinna znajdować się mąka, która tak jak i jajka czy bułka będzie służyła do panierki. - nie ujełam jej na zdjeciu;P
Krok 4 - Boczniaki- kotlety foto
Każdy z grzybów należy za pomocą tłuszczka ubijać z jednej i zdrugiej strony tak jak to sie robi na kotlety schabowe.
Krok 5 - Boczniaki- kotlety foto
Kotlety każdy z osobna należy opanierować w mące- jajku- bułkce. i Położyć na rozgrzanym tłuszczu i smażyć.
Krok 6 - Boczniaki- kotlety foto
Podczas smażenia kotlety z boczniaków należy przekręcić z jednej na drugą stronę i wyciągnąć na talerzyk. Wg. mnie dobrze zastępują kotlety schabowe. Czesto daje je do obiadu np ziemniakow i surówki czy do frytek. Polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 20.02.2014 21:36
bardzo lubie
smakoszek 21.05.2012 19:48
też nie jadłem:)
Ada-Gaba 28.02.2012 07:30
jestem przekonana, ze pyszne
foczka-ks 10.12.2011 15:35
boczniaki uwielbiam
dianix 24.11.2011 11:23
Dokładnie, dobry zamiennik i równie smaczny.
ziutula 24.11.2011 08:21
dobry zamiennik dla kani....są smaczne takie kotlety...
Ewelina38 14.10.2011 12:07
boczniaki są przepyszne POLECAM :)))
Emiliozo 08.09.2011 08:33
nie jadłam nigdy boczniaków, musze kiedyś wypróbować skoro tak zachęcacie
dianix 24.08.2011 20:43
NIe ma co SIę Natalio bać . Są bardzo dobre i mozna je samemu hodowac tak jak w moim przypadku. W sklepach tez można kupic:) pozdrawiam
SmacznaPyza 24.08.2011 10:01
Natalia, a czego się tutaj bać? przecież boczniaki można po prostu kupić w sklepie chociaż takie samodzielnie wyhodowane pewnie lepiej smakują. Ja najbardziej lubię dziko rosnące, które zbieram bardzo późną jesienią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat