Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z piekarnika

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek ok 1 1/2 kg
czosnek ok 4 ząbki
papryka mielona 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
cebula 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z piekarnika

Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy 3 ząbki i wyciskamy przez praskę.
Mięso oprószamy dość mocno solą, pieprzem i wcieramy w mięso.
Nacieramy też czosnkiem całe mięso i oprószamy papryką.
Od środka oprószamy oregano i obsypujemy drobno pokrojoną cebulką. Mięso składamy jak książkę i spinamy wykałaczkami. Odkładamy do lodówki na chociaż 60-120 min.
Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej na ok 30 min przed wstawieniem do piekarnika by mięso postało w temperaturze pokojowej.
Następnie oprószamy majerankiem, skrapiamy olejem i obkładamy drobno albo cienko pokrojonym pozostałym czosnkiem.
Pieczemy do miękkości ok 90 min w 180 stopniach. Najpierw można piec pod przykryciem a potem odkryć by mięso się zrumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 20.08.2017 13:41
Bardzo Wam dziękuję a boczuś smaczny tylko ja nie bardzo mogę taki pożreć:))))
Bożena Matuszczyk 23.07.2017 00:34
JAK JA LUBIE TAKI BOCZUŚ,;)
Ola1984 22.07.2017 11:06
Domowy najlepszy :)
SzczyptaChili 21.07.2017 21:41
Domowy , pyszny boczuś :)
w mojej kuchni 21.07.2017 21:06
Domowe mięsko najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak