BOCZEK WĘDZONY PŁATY

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

  • liście laurowe Prymat

  • boczek

    1,5 surowy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BOCZEK WĘDZONY PŁATY foto
Boczek kroimy na płaty odpowiadające naszym upodobaniom. Ja kroję na płaty szerokości od 10-15 cm.
Krok 2 - BOCZEK WĘDZONY PŁATY foto
Surowy oczyszczony boczek umieszczamy w solance na 24 h. Solankę wykonujemy według własnego smaku. Ja do wody dodaję tyle soli aby po jej rozpuszczeniu surowe jajko wypłynęło na powierzchnię. Jeśli ktoś lubi mniej wyrazisty smak to wtedy należy dolać trochę wody. Dodajemy także ok. 20 ziaren ziela angielskiego i tyle samo liści laurowych.
Krok 3 - BOCZEK WĘDZONY PŁATY foto
Po 24 h wyjmujemy boczek z zalewy i nabijamy na hak aby powiesić w wędzarni. Możemy wreszcie przystąpić do wędzenia. Drewnem którego używam jest dąb lub olcha oraz na koniec wędzenia jałowiec nadający mięsu piękny kolor i smak. Wędzarnię należy nagrzać i powiesić na haku boczek. Wędzimy ok 4 godzin lecz jest to uzależnione od grubości boczku jeśli jest grubszy dłużej. Sprawdzamy czy mięso jest dobrze wywędzone poprzez wbicie patyczka do szaszłyków. Jeśli wchodzi łagodnie to znak że wszystko jest gotowe. Jeśli chodzi o jałowiec to ja dodaję go na godzinę przed końcem wędzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 30.11.2013 08:56
wygląda jak ze sklepu :) uznaj to za komplement :)
mala2021 26.01.2012 09:42
pyszny
Mysiunia 25.01.2012 20:59
wygl?da wspaniale!! :)
suzana 24.01.2012 21:17
pychota
Ewa6274879 24.01.2012 17:20
smaczny boczu? :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat