Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek szpikowany czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 2 kg
czosnek duża główka
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek szpikowany czosnkiem

Boczek umyć, osączyć i natrzeć solą morską.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obrać ząbki czosnku, boczek dziurawić ostrym nożem z czubkiem wbijając go pionowo w wierzch mięsa - w powstałe otworki wciskać całe ząbki czosnku, a jeśli są bardzo duże, pokroić wzdłuż na połowę.
Naszpikowany boczek posmarować olejem i wymasować przez chwilę.
Umieścić mięso w foliowej torebce do pieczenia, zamknąć klamerką i piec 3,5-4 godziny w temperaturze 135-140*C.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia nie otwierając torebki.

Tak przygotowany boczek jest niezwykle kruchy i świetnie nadaje się do kanapek zamiast kupnych wędlin.
Najlepiej przed krojeniem wstawić go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.01.2013 12:19
zdrowa domowa wędlinka :)
aisoglam 08.01.2013 14:47
Świetna sprawa. Boczek w takiej formie jest pyszny.
Alex_M 08.01.2013 14:41
super boczek!
agnieszka214 08.01.2013 14:31
lubei takie boczus
Konczi 08.01.2013 14:00
Mój się pekluje ... tez z czosneczkiem będzie :D :D smaczny :D
Konczi 08.01.2013 14:00
Mój się pekluje ... tez z czosneczkiem będzie :D :D smaczny :D
IwonaKa 08.01.2013 13:16
uwielbiam taki boczuś,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak