Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w rękawie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczku surowego 2 kg
czosnku 1 główka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 10 kuleczek
ziela angielskiego 10 kuleczek
jałowca 5 kuleczek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sosu sojowego 3 łyżki
octu balsamicznego 3 łyżki
olej 0,25 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w rękawie

Mięso myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.Przyprawy rozcieram w moździerzu i łączę z papryką, oliwą, sosem sojowym i octem balsamicznym. Powstałą mieszanką nacieram mięso, zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładam mięso do rękawa foliowego, wkładam
do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 2 godzin. Na 25 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby boczek się ładnie zarumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:17
Ale by się zjadło.
polly66 02.01.2013 00:29
ubóstwiam pieczony boczek, a ten prezentuje się niezwykle smakowicie
owca441 30.12.2012 16:24
pyszności
czekoladka_m 30.12.2012 13:14
mmm, pysznie wygląda;):):)Nie ma to jak domowe wyroby:)
fasola 30.12.2012 12:13
znakomity boczek
kulinarny smak 30.12.2012 11:30
aż ślinka cieknie:0
cukiereczek 30.12.2012 11:14
taki boczek jest najsmaczniejszy
Krzysztof15 30.12.2012 11:12
super
Konczi 30.12.2012 10:52
też piekliśmy ale nasz tak ładnie się nie zarumienił za krótko trzymany ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak