Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w marynacie
Marynata do boczku - sprawdzona i pyszna. Oprócz tego, niezastąpiona glazura, która dodatkowo nada chrupkości i pysznego smaku skórce na boczku.
1. Do garnka wlewamy 3l wody i dodajemy przyprawy, zagotowujemy i studzimy.
2. Umyte mięso wkładamy do marynaty, aby znalazło się w całości pod powierzchnią i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
2. Mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej!), osuszamy ręcznikiem papierowym, z każdej strony robimy drobne nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku.
3. Glazura: Boczek smarujemy oliwą z oliwek, obsypujemy przyprawami i wklepujemy je, żeby przywarły do mięsa.
4. Do brytfanny wkładamy przygotowany boczek i nalewamy trochę marynaty, w której się moczył.
5. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach, następnie ze zrumienionego boczku zrzucamy rozmaryn, a brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. Kroimy całkowicie wystudzony.