Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w marynacie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

boczek 1,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 7 szt
ziele angielskie 10 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
sól 4-5 łyżka
sos sojowy 2 łyżka
czosnek 6-10 ząbki

Glazura

rozmaryn 1-1,5 łyżeczka
kminek szczypta
oliwa 2-3 łyżka

Porada

Folię aluminiową nakładamy błyszczącą stroną do mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w marynacie

Zagotowujemy zalewę: do 3l wody dodajemy przyprawy, po zagotowaniu studzimy. Umyte mięso wkładamy do marynaty, aby znalazło się w całości pod powierzchnią i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Osuszamy ręcznikiem papierowym, z każdej strony robimy drobne nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Boczek smarujemy oliwą z oliwek, obsypujemy przyprawami i wklepujemy je, żeby przywarły do mięsa. Do brytfanny wkładamy przygotowany boczek, nalewamy trochę marynaty, w której się moczył, pieczemy 40 minut w 200 stopniach, następnie ze zrumienionego boczku zrzucamy rozmaryn, a brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny Kroimy całkowicie wystudzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 14.11.2015 23:26
Smakowity boczuś, lubię taki, mój tato robi podobny :) Szkoda tylko, że teraz mi nie wolno takich rzeczy :/ cholesterol :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak