Boczek pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    800 g

Na marynatę

  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5-6 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt.
  • cebula

    1 mała
  • olej

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą peklową.
Włożyć boczek do miski, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.

Na drugi dzień wyjąć boczek , jeśli w misce jest płyn wylać go, a miskę osuszyć. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi mięso, obłożyć liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Nakryć i włożyć do lodówki na kolejną dobę (można tylko na noc).

Piekarnik nagrzać do 200*C. Cebulę pokroić w piórka. Boczek razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim włożyć do naczynia żaroodpornego z nakrywką, posypać cebulą, przykryć.
Piec przez 15 minut w 200*C, potem zmniejszyć temperaturę do 180*C. Całkowity czas pieczenia to 55-60 minut. pod koniec pieczenia należy zdjąć i nakrywkę, aby boczek się lekko zrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 12.01.2017 12:52
pyszny boczuś
katarzynka455 10.01.2017 19:47
super boczuś :)pyszny..
halina17 10.01.2017 19:28
Bardzo lubię pieczony boczek.
RenataZ-et 10.01.2017 16:33
uwielbiam taki pieczony boczek!
Janina 10.01.2017 16:27
Pyszności, smaczny i zdrowy;))
Ola1984 10.01.2017 11:06
Bardzo smaczny ten boczuś :)
adelajda 10.01.2017 11:01
Wiesz co jesz :)
Madzai 10.01.2017 10:23
Bardzo apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat