Boczek pieczony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek surowy

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna

Marynata:

  • olej

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn i wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Wstawić boczek na noc do lodówki. Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa). Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.01.2015 08:20
też taki robię
misia53 31.12.2014 22:40
taki po swojemu najlepszy
mirosława4 31.12.2014 15:43
smaczne mięsko nie tylko na Święta :)
Justi2401 31.12.2014 14:20
Uwielbiam! Obowiązkowo u mnie w każde Święta :)
olkaaa 31.12.2014 14:08
bardzo lubię
Joannasz3190 31.12.2014 13:11
Pyszności :)
gosia561 31.12.2014 12:40
niezłe mięso
IwonaDD 31.12.2014 12:39
rewelacja!!!!!
Betina#45 31.12.2014 12:14
Mniam! świetny ;)
mysza75 31.12.2014 11:59
jaki pyszny boczuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat