Boczek pieczony

Boczek pieczony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Prosty przepis z dokładnym opisem przygotowania na boczek pieczony. Możecie go przygotować na Święta, ale też sprawdzi się na co dzień jako wędlina do pieczywa. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • boczek surowy

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna

Marynata:

  • olej

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do mięs pieczonych To Naturalne

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Boczek pieczony

- boczek pieczony jest łatwy i szybki do przygotowania, 

- nie rezygnuj z marynowania boczku - to najważniejszy etap, 

- wybierz ulubioną kompozycję ziół i przypraw,

Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, przyprawę do mięs i wymieszać.

Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek.

Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.

Wstawić boczek na noc do lodówki.

Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa).

Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

Samo przygotowanie boczku pieczonego nie jest czasochłonne. Najpierw marynujemy mięso, a później wkładamy do piekarnika i gotowe! Możemy delektować się pyszną domową wędliną. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Katarzyna59 01.01.2015 08:20
też taki robię
misia53 31.12.2014 22:40
taki po swojemu najlepszy
mirosława4 31.12.2014 15:43
smaczne mięsko nie tylko na Święta :)
Justi2401 31.12.2014 14:20
Uwielbiam! Obowiązkowo u mnie w każde Święta :)
olkaaa 31.12.2014 14:08
bardzo lubię
Joannasz3190 31.12.2014 13:11
Pyszności :)
gosia561 31.12.2014 12:40
niezłe mięso
IwonaDD 31.12.2014 12:39
rewelacja!!!!!
Betina#45 31.12.2014 12:14
Mniam! świetny ;)
mysza75 31.12.2014 11:59
jaki pyszny boczuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat