Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
boczek surowy
1 kilogram -
cebula
1 sztuka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna
Marynata:
-
olej
3 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki -
Rozmaryn suszony Prymat
1/3 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Przyprawa do mięs pieczonych To Naturalne
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Boczek pieczony
- boczek pieczony jest łatwy i szybki do przygotowania,
- nie rezygnuj z marynowania boczku - to najważniejszy etap,
- wybierz ulubioną kompozycję ziół i przypraw,
Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, przyprawę do mięs i wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek.
Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
Wstawić boczek na noc do lodówki.
Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa).
Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.
Samo przygotowanie boczku pieczonego nie jest czasochłonne. Najpierw marynujemy mięso, a później wkładamy do piekarnika i gotowe! Możemy delektować się pyszną domową wędliną.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)