bociany z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • pieczarki

    30 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 kg
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • cebula

    3 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - bociany z pieczarkami foto
pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na patelni z olejem i doprawiamy do smaku.

Ziemniaki ścieramy tak jak to robimy na placki ziemniaczane, na tarce o małych oczkach. Tak samo robimy z dwiema cebulami, trzecią z nich musimy zeszklić na patelni, oczywiście rozgrzanej na smalcu, chyba,że ktoś nie ma to oleju. Masę ziemniaczaną i starą cebulę wrzucamy do patelni i smażymy tak aby ziemniaki straciły swój surówy smak, tzw. surowizne -w ten sposób to ujmę. Przyprawiamy, ja przyprawiam tak by był ostry smak. Dodajemy pieczarki, mieszamy wszystko i próbuje w smaku , ewentualnie doprawiamy.
Krok 2 - bociany z pieczarkami foto
Mąkę z ciepłą wodą zagniatamy na ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli.
Powstałe ciasto dzielimy na cześci, podobnie jak na pierogi. Każdą z rozwałkowanych części musimy posmarować ostygnieta masą ziemniaczaną na całej długości i zwijamy w rulonik, cos jak roladę:)
Krok 3 - bociany z pieczarkami foto
Rulon dzielimy na cześci, tak by powstały "bociany" tak na szerokość około 4 cm, oczywiscie wg uznania. wrzucamy do osolonej , wrzacej wody.
Krok 4 - bociany z pieczarkami foto
gotowe:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 21.08.2013 07:37
Świetne danie :)
TEtalicha 04.05.2013 20:08
sa przepyszne
Katarzyna59 20.08.2012 20:42
nazwa intrygująca
owca441 13.06.2012 19:38
ciekawe
owca441 13.06.2012 19:38
ciekawe
Magdalena1110 10.06.2012 21:09
ciekawe
teresa18 24.05.2012 19:32
zaskakujace
cooleczka 24.05.2012 18:43
fajna nazwa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat