Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami)

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1
oliwa 3 łyżki
jogurt grecki 1/2 szklanki
kurki 1 szklanka
szparagi białe 8 sztuk
suszone pomidory 4-5 sztuk
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
cebula 1/2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ocet winny 1 łyżeczka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
kapary 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami)

Kroki postępowania

1
Składniki na małą formę keksową 21x11 cm.
Kurki oczyścić i wypłukać. Pomidory pokroić w paski.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać kurki, pomidory, kapary, zielony pieprz w całości, zioła prowansalskie i rozdrobnioną cebulę. Te 2 oliwki na zdjęciu nie są w składnikach, bo 2 mi zostały i dodałam zamiast zjeść.
Krok 1 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
2
Szparagi (tylko górne połowy) blanszować w słonej wodzie 3 minuty.
Ostudzić.
Krok 2 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
3
Jajko, 2 łyżki oliwy tej z zalewy od pomidorów, jogurt zmiksować. Sodę dodać do octu i taką musującą dodać do płynu, zamieszać.
Płynne składniki wlać do wymieszanych suchych.
Krok 3 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
4
Szybko lecz dokładnie połączyć składniki. Ciasto jest dość gęste.
Krok 4 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
5
Formę wysmarować połową łyżki oliwy. Na dnie rozłożyć połowę ciasta. W środek ułożyć szparagi - równolegle.
Krok 5 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
6
Przykryć drugą połową ciasta. Nie musi być dokładnie. Wierzch posmarować połową łyżki oliwy.
Krok 6 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
7
Piec 20-25 minut w 175 stopniach. Po wyjęciu z pieca wyjąć z formy i położyć na lnianej/bawełnianej ściereczce.
Krok 7 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
8
Bochenek można jeść już na ciepło, nie trzeba niczym smarować, jest smaczny sam. Smacznego.
Krok 8 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 04.03.2014 07:37
Świetny pomysł na pieczywo :)
Kasia36 08.01.2014 22:02
Kuszący bochenek
Krystyna32 18.10.2013 08:50
apetycznie wygląda
Renata22 08.07.2013 15:45
bochenek na bogato! Zmyślny;)
adelajda 07.07.2013 07:07
super przepis
olkaaa 02.07.2013 07:24
zapowiada się smakowicie
Róża1 18.06.2013 09:33
rewelacja :-)
kate.500 12.06.2013 07:51
pyszny chlebek
Wafelek2601 06.06.2013 18:41
Wygląda ciekawie
Alex_M 06.06.2013 10:43
swietny pomysl na pyszna kolacje!! lub sniadanko ;)
Ilona_eS 06.06.2013 10:31
ciekawy przepis
Katarzyna59 06.06.2013 07:35
bardzo smaczne
marta19 05.06.2013 23:20
ciekawy przepis
aisoglam 05.06.2013 19:01
Pycha chlebek :)
kokoszka
kokoszka 05.06.2013 18:33
pycha chlebek
gosia56 05.06.2013 18:17
napewno pyszny chlebek poproszę kromeczkę
Konczi 05.06.2013 18:08
super wygląda nigdy takiego nie piekłam
dwa pokoje z kuchnią 05.06.2013 18:02
bardzo fajny pomysł
Stenka 05.06.2013 17:21
lubię takie chlebki
iwi 05.06.2013 17:06
Super chlebek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak