bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • jajko

    1
  • oliwa

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    1/2 szklanki
  • kurki

    1 szklanka
  • szparagi białe

    8 sztuk
  • suszone pomidory

    4-5 sztuk
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • soda oczyszczona

    1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • pieprz zielony

    1 łyżeczka
  • kapary

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Składniki na małą formę keksową 21x11 cm.
Kurki oczyścić i wypłukać. Pomidory pokroić w paski.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać kurki, pomidory, kapary, zielony pieprz w całości, zioła prowansalskie i rozdrobnioną cebulę. Te 2 oliwki na zdjęciu nie są w składnikach, bo 2 mi zostały i dodałam zamiast zjeść.
Krok 2 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Szparagi (tylko górne połowy) blanszować w słonej wodzie 3 minuty.
Ostudzić.
Krok 3 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Jajko, 2 łyżki oliwy tej z zalewy od pomidorów, jogurt zmiksować. Sodę dodać do octu i taką musującą dodać do płynu, zamieszać.
Płynne składniki wlać do wymieszanych suchych.
Krok 4 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Szybko lecz dokładnie połączyć składniki. Ciasto jest dość gęste.
Krok 5 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Formę wysmarować połową łyżki oliwy. Na dnie rozłożyć połowę ciasta. W środek ułożyć szparagi - równolegle.
Krok 6 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Przykryć drugą połową ciasta. Nie musi być dokładnie. Wierzch posmarować połową łyżki oliwy.
Krok 7 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Piec 20-25 minut w 175 stopniach. Po wyjęciu z pieca wyjąć z formy i położyć na lnianej/bawełnianej ściereczce.
Krok 8 - bochenek rozmaitości (z suszonymi pomidorami, kurkami i szparagami) foto
Bochenek można jeść już na ciepło, nie trzeba niczym smarować, jest smaczny sam. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 04.03.2014 07:37
Świetny pomysł na pieczywo :)
Kasia36 08.01.2014 22:02
Kuszący bochenek
Krystyna32 18.10.2013 08:50
apetycznie wygląda
Renata22 08.07.2013 15:45
bochenek na bogato! Zmyślny;)
adelajda 07.07.2013 07:07
super przepis
olkaaa 02.07.2013 07:24
zapowiada się smakowicie
Róża1 18.06.2013 09:33
rewelacja :-)
kate.500 12.06.2013 07:51
pyszny chlebek
Wafelek2601 06.06.2013 18:41
Wygląda ciekawie
Alex_M 06.06.2013 10:43
swietny pomysl na pyszna kolacje!! lub sniadanko ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat