Przepis i sposób przygotowania na: Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami
1. Ziemniaki małe nie obieram tylko je skrobię. Nacinam do połowy każdego ziemniaka na całej powierzchni. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, olej.
2. Przekładam ziemniaki do naczynia do zapiekania i wstawiam na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni góra-dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki.
3. Bób gotuję al dente w osolonej wodzie około pięć minut. Obieram z łupin.
4. Dwie kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone.
5. Po upieczeniu wyjmuję z kokilek jajka i podaję z ziemniakami, i resztą bobu, posypuje koperkiem, bazylią.