Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Letni obiad z bobem i ziemniakami oraz jajkiem. Podaję to w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. Dużo ziół i warzyw sezonowych.

Składniki:

Składniki na zapiekankę:

ziemniaki 700 gramów
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
pomidory suszone 6 sztuk
bób 200 gramów
boczek wędzony 8 plastrów
jajko 2 sztuki
sól 0.5 szczypty
pieprz 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
bazylia 0.5 łyżeczki
rozmaryn 0.5 łyżeczki
olej rzepakowy 5 łyżek
koperek świeży 5 gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami

1. Ziemniaki małe nie obieram tylko je skrobię. Nacinam do połowy każdego ziemniaka na całej powierzchni. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, olej.

2. Przekładam ziemniaki do naczynia do zapiekania i wstawiam na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni góra-dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki.

3. Bób gotuję al dente w osolonej wodzie około pięć minut. Obieram z łupin.

4. Dwie kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone.

5. Po upieczeniu wyjmuję z kokilek jajka i podaję z ziemniakami, i resztą bobu, posypuje koperkiem, bazylią.

Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami podaję z maślanką. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak