Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bób z ryżem i ziołami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bób 500 gram
ryż 150 gram
wywar warzywn 1 litr
czosnek 3 ząbek
cukier 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia listek
koperek 1 pęczek
oliwa 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bób z ryżem i ziołami

Bób myjemy. Gotujemy w wodzie z cukrem i solą 15-30 minut.
Odcedzamy. Ziarenka bobu wyłuskujemy.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy ryż. Wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy wywar. Ryż musi go wchłonąć. Czynność powtarzamy az do momentu kiedy ryż stanie się miękki.
Następnie dodajemy posiekany koper i bazylię, bób. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 30.07.2013 21:40
właśnie kupiłam bób i już wiem co z niego zrobię
Misada 30.07.2013 20:40
super przepis
Krzysiek3 30.07.2013 20:35
fajne połączenie
Klisza 30.07.2013 20:30
smakowite danie
Simeo 30.07.2013 20:24
dawno nie jadłem bobu
Iwka 30.07.2013 20:18
ale aromatycznie
Silver Teaspoon 30.07.2013 20:08
super pomysł
Anna133 30.07.2013 20:05
wygląda cudownie
cukiereczek 30.07.2013 18:48
bardzo ciekawe
mufinka79 30.07.2013 18:20
Fajne danie z bobem, który uwielbiam. Pyszota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak