Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • jajka

    3
  • cukier

    2/3 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 szklanki
  • jogurt naturalny

    1 duży
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    3 łyżki
  • jabłka

    2

Kruszonka

  • masło

    60 g
  • cukier

    60 g
  • mąka

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami foto
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta.
Krok 2 - Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami foto
Mieszamy razem na gładką masę o konsystencji gęstego, lejącego się ciasta.
Krok 3 - Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami foto
Następnie przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w małe kawałki jabłka. Możemy dodatkowo posypać je cynamonem.
Krok 4 - Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami foto
Z masła, maki i cukru ugniatamy palcami kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
Krok 5 - Błyskawiczne ciasto jogurtowe z jabłkami foto
Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160st (termoobieg).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 28.06.2017 12:35
apetycznie wygląda
Granita 09.07.2014 05:42
ależ smacznie się prezentuje...
Agata3 07.07.2014 14:21
wspaniałe w swej prostocie ;)
krystyna330 07.07.2014 13:37
I to jest to co lubię
gosia1988 07.07.2014 12:41
smakowicie wygląda - zjadłabym kawałek :)
Bernadeta1 07.07.2014 12:15
szybkie i bardzo smaczne ciasto
everay 07.07.2014 11:36
napewno pyszne
SmakolykiJoanny 07.07.2014 10:57
Proste ciasto , a jak wyszło fajnie.
Redzi 14.11.2018 18:37
Witam Mnie wyszedł jakby zakalec: / Czy napewno ma być dodany cały duży jogurt?
Christopher 07.07.2014 10:43
Lubię takie ciasta bez zagniatania.Czy zamiast jabłek może być np.czarna porzeczka,bo właśnie mi dojrzała.
Gracer 07.07.2014 09:46
takie ciasta są najlepsze na 5 !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat