Ciasto słonecznikowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • olej

    4 łyżki

Słonecznik karmelizowany:

  • słonecznik łuskany

    250 gramów
  • mleko

    4 łyżki
  • masło

    70 gramów
  • cukier

    8 łyżek

Masa karmelowa:

  • masło

    200 gramów
  • masa kajmakowa

    400 gramów

Masa śmietanowa:

  • śmietana kremówka

    250 mililitrów
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąkę, kakao, olej i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.

Karmelizowany słonecznik: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zarumienić.  

Masa kajmakowa: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać 3/4 części prażonego słonecznika i wymieszać.

Masa śmietankowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając śmietan fix.

Na blat biszkoptu wyłożyć i  rozsmarować  masę kajmakową i przykryć drugim blatem, na który rozsmarować masę śmietankową i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić ok. 2-3 godziny. 

 

Wymiary blachy: 15x30

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 27.05.2017 20:26
Wygląda apetycznie
Ewelina1991 23.05.2017 17:47
fajne ciacho
agnieszka214 19.04.2017 21:06
Takie slodkosci są pyszne
Janina 19.04.2017 16:24
Świetne ciasto;))
kloruś 18.04.2017 22:23
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat