Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ciasto słonecznikowiec

5.0
(150)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Słonecznikowiec to pyszne ciasto przekładane. Znajdziesz tu słonecznik, kajmak i masę śmietanową. Sprawdź, jak przygotować to pyszne ciasto. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
1 szklanka
jaja
4 sztuki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
3 łyżki
cukier
3/4 szklanki
olej
4 łyżki

Słonecznik karmelizowany:

słonecznik łuskany
250 gramów
mleko
4 łyżki
masło
70 gramów
cukier
8 łyżek

Masa karmelowa:

masło
200 gramów
masa kajmakowa
400 gramów

Masa śmietanowa:

śmietana kremówka
250 mililitrów
śmietan fix
1 opakowanie
cukier puder
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słonecznikowiec

Słonecznikowiec składa się z trzech warstw, a swoją nazwę zawdzięcza dodatkowi ziaren słonecznika, które są poddawane karmelizacji. W tym przepisie przygotujesz słonecznikowiec w blasze o wymiarach 15x30 cm. 

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąkę, kakao, olej i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.

Karmelizowany słonecznik: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zarumienić.  

Masa kajmakowa: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać 3/4 części prażonego słonecznika i wymieszać.

Masa śmietankowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając śmietan fix.

Na blat biszkoptu wyłożyć i  rozsmarować  masę kajmakową i przykryć drugim blatem, na który rozsmarować masę śmietankową i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić ok. 2-3 godziny. 

 

Nie da się ukryć, że słonecznikowiec jest bardzo słodkim ciastem! Jednocześnie dzięki różnym strukturom w poszczególnych warstwach nie przytłacza swoim smakiem, a każdy kęs zachęca do kolejnych!

Spróbuj też innych ciast:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.05.2017 20:26
Wygląda apetycznie
Ewelina1991 23.05.2017 17:47
fajne ciacho
agnieszka214 19.04.2017 21:06
Takie slodkosci są pyszne
Janina 19.04.2017 16:24
Świetne ciasto;))
kloruś 18.04.2017 22:23
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak