Ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • olej

    4 łyżki

słonecznik karmelizowany

  • słonecznik łuskany

    250 g
  • mleko

    4 łyżki
  • masło

    70 g
  • cukier

    8 łyżek

masa karmelowa

  • masło

    200 g
  • masa kajmakowa

    1 puszka

masa śmietanowa

  • śmietana kremówka

    2 opakowania
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao,olej i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.

Karmelizowany słonecznik:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut. Słonecznik powinien ładnie się zezłocić.

Masa kajmakowa:
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać 3/4 części prażonego słonecznika i wymieszać.

Masa Śmietankowa:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodając śmietan fix.

Na blat biszkoptu wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem.

Na to rozsmarowujemy masę śmietankową.
I wysypujemy resztę słonecznika.
Najlepiej schłodzić ok. 2-3 godziny przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

27.05.2017 20:26
Wygląda apetycznie

Ewelina1991

23.05.2017 17:47
fajne ciacho

agnieszka214

19.04.2017 21:06
Takie slodkosci są pyszne

Janina

19.04.2017 16:24
Świetne ciasto;))

kloruś

18.04.2017 22:23
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat