Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok piernikowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 350 g
masło 200 g
cukier puder 1,5 szkl.
mleko 1/2 szkl.
czekolada gorzka 1 tabliczka
rodzynki 1/3 szkl.
orzechy siekane 1/2 szkl.
migdały siekane 1/2 szkl.
pierniczki 100 g
Biszkopty 100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku
kawa zbożowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Blok piernikowy

Pierniczki zmiksować malakserem razem z biszkoptami.
Zagotować mleko z masłem i cukrem - dodać przyprawę piernikową i gotować kilka minut stale mieszając.
Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, a na koniec dodać kawę zbożową - dosypć mleko w proszku i wymieszać mikserem.
Dodać rodzynki i zmielone biszkopty z pierniczkami - mieszać do połączenia składników.
Masę wyłożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię i stuknąć kilka razy foremką o blat, aby masa się dobrze ułożyła.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.10.2016 10:42
Blok piernikowy jest bardzo aromatyczny :)
eagle 10.10.2012 18:46
To musi być pyszne :)
Betka 03.10.2012 14:28
mniam mniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak