Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok muffinowy z gruszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

budyń
mleko
gruszka 1 duża lub 2 małe
czekolada deserowa
wiórki kokosowe
przyprawa do szarlotki
aromat migdałowy
cytryna
masło 125g
cukier puder szklanka
mleko 125ml
cukier waniliowy
mąka 270g
jajko 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki kopiaste

Przepis i sposób przygotowania na: Blok muffinowy z gruszkami

Twardą gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Budyń ugotować na mleku (ew. dosłodzić).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrami do białości. Dodać kilka kropel aromatu do ciast migdałowego. Cały czas miksując, wbijać po jajku.
Zmniejszyć obroty i wlać mleko, a następnie dodać przesianą mąkę.
Do ciasta wsypać 1/3 opakowania przyprawy do szarlotki (ew. mieszankę cynamonu, imbiru, kardamonu, zmielonych goździków lub cynamon z przyprawą do piernika).
Wrzucić owoce i wymieszać delikatnie łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać 1/3 porcji ciasta. Następnie wyłożyć budyń i resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min (sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto nie jest surowe).
Ok. pół tabliczki czekolady stopić (dodałam troszkę śmietany kremówki i masła) i polać nią ostudzone ciasto. Posypać wiórkami i odstawić do zastygnięcia polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 10.12.2012 17:15
z gruszkami, ciekawe
jucia 10.12.2012 12:46
Pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak