Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z waniliową nutą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanka
jajko 3 szt
olej rzepakowy
cukier puder
drożdże suche 4 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z waniliową nutą

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pół szklanki mąki oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 1 - Bliny z waniliową nutą foto
2
Wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier z prawdziwą wanilią i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Bliny z waniliową nutą foto
3
Jajka mocno ubijamy, łączymy z pozostałymi składnikami oraz łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bliny z waniliową nutą foto
4
Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy je podać z odrobiną domowego dżemu (u mnie z truskawkowo- rabarbarowym).
Krok 4 - Bliny z waniliową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 11.09.2012 23:34
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak