Bliny z łososiem i śmietaną – kresowe smaki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś przygotowałam dla Ciebie bliny z łososiem i śmietaną. To danie jest wizytówką naszej kuchni kresowej, kto jej raz skosztował, ten nigdy o niej nie zapomni. I tak też jest z blinami. Są pyszne, sycące i można je serwować na wiele sposobów.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka gryczana

    200 gramów
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    750 mililitrów
  • masło

    300 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    0.5 filiżanki

Dodatki:

  • łosoś wędzony plastry

    300 gramów
  • śmietana gęsta

    1 filiżanka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki przesiewamy, 1/2 l mleka delikatnie podgrzewamy z solą i cukrem, następnie dodajemy drożdże i całość mieszamy. Mąki wsypujemy do drożdżowego zaczynu i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy ostrożnie mleko, ale tylko tyle, aby ciasto konsystencją przypominało gęstą śmietanę. Następnie dodajemy pozostałe składniki: żółtka, sztywne białka i stopione masło - całość wymieszajmy drewnianą łyżką. Ciasto przykryjmy ściereczkę i odstawmy do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Po tym czasie smażmy bliny z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Ciasto nalewajmy na grubość maksymalnie 1/2 cm. Podajemy jeszcze ciepłe na stół z kleksem śmietany, łososiem i odrobiną kolorowego pieprzu.

Bliny najsmaczniejsze są na ciepło. Usmażone bliny kładźmy na ciepły talerz, który stoi na garnku z gorącą wodą. Dzięki temu spowalniam ich stygnięcie. Inną możliwością jest odkładnie usmażonych blinów do delikatnie nagrzanego piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat