Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 2 szklanki
drożdże 2 dag
mleko 1 szklanka
woda letnia 1 szklanka
masło klarowane 4 łyżeczki
cukier 3 łyżeczka
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Porada

Podajemy na słodko z konfiturą albo z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem :) Z podanych proporcji wyszło 26 placuszków.

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane

1. Drożdże należy utrzeć ze szklanką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i szklanką mąki, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2. Żółtko ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru, po czym dodajemy sklarowane, schłodzone masło, mieszamy i dodajemy do rozczynu. Mieszamy trzepaczką i znów odstawiamy do podwojenia objętości.
3. Kolejny krok to dodanie szklanki ciepłego mleka i szklanki mąki.
4. Na koniec łączymy całość z ubitą pianą z białek z odrobiną soli. Mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła.
5.Odstawiamy ciasto ostatni raz na 15 minut w ciepłe miejsce po czym smażymy placuszki - najlepiej na sklarowanym maśle, na jeden placuszek dwie łyżki ciasta. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 15.02.2015 12:23
bardzo smaczne
jagoda5913 15.02.2015 12:05
Super ,wyprõbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak