Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blinki gryczano – pszenne

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 3 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 2 szklanki
jaja 3 szt.
masło 5 dag
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Blinki gryczano – pszenne

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 2 ½ szklanki ciepłej wody, dodać mąkę pszenną i 2 ½ szklanki mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Blinki gryczano – pszenne foto
2
Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym mlekiem, szybko i dokładnie wymieszać, dodać jaja, masło, sól do smaku i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Blinki gryczano – pszenne foto
3
Smażyć blinki na oleju lub sklarowanym maśle i podawać z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną lub z miodem.
Krok 3 - Blinki gryczano – pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 14.04.2014 19:43
fajny przepis
Noruas 14.04.2014 19:36
Smakowite, akurat na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak