Przepis i sposób przygotowania na: Błękitna laguna z jagodami
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać ręcznie za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół i dolny nasączyć wodą z alkoholem.
2. Różową galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kawałki.
3. Masa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić i zostawić do lekkiego stężenia. Połączyć z masą. Dodać jagody. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, ułożyć kawałki różowej galaretki, a następnie wyłożyć resztę masy. Przykryć 2 częścią nasączonego biszkoptu.
4. Całe jagody wyłożyć na wierzch i zalać tężejącymi galaretki rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody. Schłodzić.