Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błękitna laguna z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekkie orzeźwienie w upalne popołudnie. Sezon na jagody rozpoczęty, a więc proponuję do kawy to pyszne ciacho.

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy 2 krople

Masa:

śmietana kremówka 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
jagody 150 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda ciepła 0,5 szklanki

Dodatkowo:

galaretka różowa 1 opakowanie

Do nasączenia:

wódka 50 mililitrów
woda gazowana 1 szklanka

Na górę ciasta:

galaretka niebieska 2 opakowania
jagody 150 gramów
woda gorąca 800 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Błękitna laguna z jagodami

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i aromat. Zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać ręcznie za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół i dolny nasączyć wodą z alkoholem.

2. Różową galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kawałki.

3. Masa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić i zostawić do lekkiego stężenia. Połączyć z masą. Dodać jagody. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, ułożyć kawałki różowej galaretki, a następnie wyłożyć resztę masy. Przykryć 2 częścią nasączonego biszkoptu.

4. Całe jagody wyłożyć na wierzch i zalać tężejącymi galaretki rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody. Schłodzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak