Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwiczki wieprzowe
500 g -
ząbki czosnku
5 - 6 sztuk -
marchewka
1 sztuka -
kostka mięsna
1 sztuka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2 łyżeczki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
2 - 3 kulki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
śmietana 12%
-
mąka
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym
W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Pod koniec zaprawić sos mąką dokładnie rozrobioną w śmietance (2 łyżki mąki rozetrzeć w ok. 120 ml śmietanki).
Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Komentarze (4)