Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    500 g
  • ząbki czosnku

    5 - 6 sztuk
  • marchewka

    1 sztuka
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 - 3 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • śmietana 12%

  • mąka

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i marchew obrać, opłukać i pokroić – marchew w zapałkę, ząbki czosnku w plasterki.
W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Pod koniec zaprawić sos mąką dokładnie rozrobioną w śmietance (2 łyżki mąki rozetrzeć w ok. 120 ml śmietanki).
Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 05.05.2015 10:12
super danie
Kuchareczekjeden 05.05.2015 09:04
świetne jedzonko
Wafelek2601 05.05.2015 08:39
Apetyczne danie
IZABELA29 05.05.2015 08:16
pysznie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat