Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z koniny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 5 sztuk
smalec 10 dag
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
mąka do oprószenia 1/2 szklanki
woda 6 szklanek
polędwica 1,2 końska
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z koniny

Kroki postępowania

1
Kawałek mięsa końskiego umyć, osuszyć, obkroić wystające kawałki ( można je zużyć na mielone ).
Krok 1 - Bitki z koniny foto
2
Jeśli kawałek jest bardzo szeroki to przekroić go na 2 połówki ( bitki będą mniejsze ale za to łatwiej będzie się je robić ).Pokroić na 12 kawałków jednakowej grubości.
Krok 2 - Bitki z koniny foto
3
Rozsmarować na mięsie 3 łyżki oleju *. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez foliowy woreczek bo tak jest łatwiej ) na cienki płat. Ułożyć bitki jedna na drugiej, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut).
Krok 3 - Bitki z koniny foto
4
Posypać bitki każdą szczyptą soli, pieprzu i papryki ( po obu stronach ) - oprószyć mąką .Strząsnąć nadmiar mąki.
Krok 4 - Bitki z koniny foto
5
Rozgrzać na patelni smalec **- kłaść bitki i obsmażać rumieniąc z obu stron. Przekładać do garnka przesypując pokrojoną drobno cebulą .
Krok 5 - Bitki z koniny foto
6
Przekładać do garnka przesypując pokrojoną drobno cebulą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe, maggi.
Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i dusić na małym ok. 3 godzin aż bitki będą rozpadające się ,a sos się zagęści rozgotowaną cebulą. Doprawić sos do smaku.
* Konina jest czerwonym mięsem i zawarta w nim hemoglobina łącząc sie z tlenem powoduje, że wierzchnia warstwa mięsa nabiera sinawego koloru - smakowo nie ma to znaczenia ale nie ładnie wygląda. Posmarowanie olejem odcina dostęp tlenu do mięsa .
** Nie polecam robienia koniny na oleju - może i smalec jest kaloryczny ale za to potrawa będzie pyszna.
*** Trzeba bardzo pilnować potrawy w ostatniej godzinie duszenia bo sos przywiera do dna - mieszamy co trochę drewnianą łyżką by sie nie przypaliło.
Krok 6 - Bitki z koniny foto
7
Konina jest jednym ze szlachetniejszych mięs, mimo to wiele osób nie może się przełamać by ją jadać. A przecież wszystko zależy od tradycji. Kiedyś konina była dość popularna w naszej kuchni . Klasyczny tatar robiony był tylko z polędwicy końskiej . Była pieczeń z koniny, rosół , wędliny, befsztyk. Teraz jadanie koniny budzi emocje . U mnie nie wychowałam się na różnych gatunkach mięs i doceniam ich różnorodne smaki.
Krok 7 - Bitki z koniny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 21.05.2013 20:10
nigdy nie jadłam koniny i nie widziałam w sklepach, chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak