Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe z ziemniakami i duszoną marchewką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 400 gram
ziemniaki 700 gram
marchewka 600 gram
masło 100 gram
bulion warzywny 1 litr
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
cukier
cebula 1 sztuka
mąka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe z ziemniakami i duszoną marchewką

Mięso wołowe rozklepujemy na cienko, posypujemy solą i obtaczamy w mące. Następnie na gorącym oleju podsmażamy mięso z obu stron.
Przekładamy do garnka, dodajemy 2 listki laurowe, pare kulek ziela angielskiego oraz zakrywamy mięso wodą i na wolnym ogniu dusimy.
Dusimy do momentu aż bitki będą miękkie. Doprawiamy przyprawami do smaku oraz zagęszczamy odrobiną mąki.
Ziemniaki tradycyjnie obieramy, wodę solimy i gotujemy.
Marchewkę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy marchewkę oraz bulion warzywny.
Całość gotujemy do chwili aż marchewka będzie miękka. Dodajemy odrobinę soli aby wydobyć smak z marchewki. Dodajemy również cukier do smaku.
Podczas duszenia marchewki należy od czasu do czasu dolewać bulionu jeśli zbytnio wyparował.
Idealne danie dla lubiących dobrze zjeść.
SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michaello__ 20.10.2013 21:44
dziękuję :)
Smaczna_B 20.10.2013 16:38
lubię mężczyzn , którzy potrafią coś ugotować , widzę ,że masz talent !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak