Bitki wołowe z ziemniakami i duszoną marchewką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    400 gram
  • ziemniaki

    700 gram
  • marchewka

    600 gram
  • masło

    100 gram
  • bulion warzywny

    1 litr
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • cukier

  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wołowe rozklepujemy na cienko, posypujemy solą i obtaczamy w mące. Następnie na gorącym oleju podsmażamy mięso z obu stron.
Przekładamy do garnka, dodajemy 2 listki laurowe, pare kulek ziela angielskiego oraz zakrywamy mięso wodą i na wolnym ogniu dusimy.
Dusimy do momentu aż bitki będą miękkie. Doprawiamy przyprawami do smaku oraz zagęszczamy odrobiną mąki.
Ziemniaki tradycyjnie obieramy, wodę solimy i gotujemy.
Marchewkę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy marchewkę oraz bulion warzywny.
Całość gotujemy do chwili aż marchewka będzie miękka. Dodajemy odrobinę soli aby wydobyć smak z marchewki. Dodajemy również cukier do smaku.
Podczas duszenia marchewki należy od czasu do czasu dolewać bulionu jeśli zbytnio wyparował.
Idealne danie dla lubiących dobrze zjeść.
SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michaello__ 20.10.2013 21:44
dziękuję :)
Smaczna_B 20.10.2013 16:38
lubię mężczyzn , którzy potrafią coś ugotować , widzę ,że masz talent !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat