Bitki wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    50 dag
  • wino czerwone

    100ml
  • cebula

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • ziele angielskie

    3
  • grzyby suszone

    6
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • papryczka chilli

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • tłuszcz

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

  • jogurt naturalny

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso najpierw opłukać pokroić na plastry ,możemy lekko rozbić. Smażymy na rozgrzanej patelni , obtoczone w mące ,usmazone przekładamy do innego garnka.Dopiero kazdy kawałek posolić, oprószyć pieprzem kolorowym prosto z łynka lub czarnym ,posypać słodką paryką i chilli.Przykryć garnek z miesem i odstawić na bok.Cebule obieramy i ząbek czosnku , Na patelni na tym tłuszczu co smażyliśmy mięso ,podsmażamy aż się zarumieni.Podlewamy czerwonym winem ,jeśli nie mamy mozemy zastąpić wodą .Zagotować i przelac wszystko z patelni do garnka gdzie znajduje się mięso.Dodajemy teraz liście laurowe, ziele angielskie , pieprz kolorowy i suszone grzyby ,mągą być małe. Całość podlać bulionem jak byśmy mięli taki wołowy ok. pół litra.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny ,możemy więcej gotować ,jeśli płyn nam odparuje to podlewamy wodą z czajnika przegotowaną.Na koniec dodajemy miód ,jeśli nie mamy mozemy go zastapić cukrem .Do średniego słoiczka wsypujemy mąke wlewamy wodę ,mieszamy bardzo energicznie i wlewamy do sosu aby go zagęscić , do tego samego słoiczka wlewamy jogurt naturalny około 3 łyżki potem możemy dużą łyżką od zupy wlac sos do jogurtu , szybko zamieszac i wlać całośc do sosu. Wszystko razem mieszamy i podajemy z ziemniakami lub kaszą jaglaną i gryczaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 09.03.2017 19:42
zgłodniałam patrząc na to danie
aginaa 20.09.2014 20:45
wyglada smakowicie
ben-ka 13.09.2014 20:31
wołowinkę bardzo lubię:)
Bernadeta1 13.09.2014 18:41
lubię takie bitki, pyszne
Futka 13.09.2014 14:35
przepyszne i sycące danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat