Bitki wieprzowe z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    90 dkg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • grzyby suszone

    60 gram
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
Oliwę wymieszać z papryką słodką i pieprzem ziołowym. Wymieszać, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Podsmażać mięso partiami na rozgrzanym oleju. Następnie zalać mięso wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Dusić pół godziny.
Dodać grzyby pokrojone w paseczki i dusić jeszcze pół godziny. Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat