Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe z suszonymi grzybami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
90 dkg
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
3 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
grzyby suszone
60 gram
Ziele angielskie całe Prymat
kilka ziarenek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 szt
Sklep Prymat
mąka
1 łyżka
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe z suszonymi grzybami

Mięso, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
Oliwę wymieszać z papryką słodką i pieprzem ziołowym. Wymieszać, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Podsmażać mięso partiami na rozgrzanym oleju. Następnie zalać mięso wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Dusić pół godziny.
Dodać grzyby pokrojone w paseczki i dusić jeszcze pół godziny. Na koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak