Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, mocno pachnący lasem grzybowo-śmietanowy sos, a do tego mięciutkie bitki z łopatki. Do dania celowo użyłam tylko soli i pieprzu, aby nie zabić smaku grzybów i mięsa. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami i wszelkimi kaszami
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos

  • podgrzybki

    250 g
  • cebula

    2 sztuki
  • śmietanka 30%

    150 g
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 łyżki

Na bitki

  • łopatka wieprzowa

    400 g
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać i podsmażać na nim cebulę i grzyby, aż cebula zrobi się złota. Doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić do miękkości grzybów, ewentualnie uzupełniając wodę. Kiedy grzyby już są gotowe dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, porządnie rozbić. Posypać obficie solą i pieprzem. Obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso "złapie kolor". Usmażone mięso podlać 1/2 szklanki wody, i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Mięciutkie mięso przełożyć do sosu grzybowego, dodać natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami, lub kaszą. Ja podałam z kaszą gryczaną i swojskimi ogórkami kiszonymi.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat