Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny, mocno pachnący lasem grzybowo-śmietanowy sos, a do tego mięciutkie bitki z łopatki. Do dania celowo użyłam tylko soli i pieprzu, aby nie zabić smaku grzybów i mięsa. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami i wszelkimi kaszami

Składniki:

Na sos

podgrzybki 250 g
cebula 2 sztuki
śmietanka 30% 150 g
masło 2 łyżki
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki

Na bitki

łopatka wieprzowa 400 g
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać i podsmażać na nim cebulę i grzyby, aż cebula zrobi się złota. Doprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić do miękkości grzybów, ewentualnie uzupełniając wodę. Kiedy grzyby już są gotowe dodać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, porządnie rozbić. Posypać obficie solą i pieprzem. Obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso "złapie kolor". Usmażone mięso podlać 1/2 szklanki wody, i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Mięciutkie mięso przełożyć do sosu grzybowego, dodać natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami, lub kaszą. Ja podałam z kaszą gryczaną i swojskimi ogórkami kiszonymi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak