Bitki schabowe w sosie chranowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kruchutkie mięso w delikatnym sosie chrzanowym z dodatkiem śmietanki, to idealny pomysł na schab.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bitki

  • kotlety schabowe

    4 sztuk
  • krem chrzanowy Smak

    3 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • śmietanka 30%

    200 gramów
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól

    2 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje (jeżeli wolisz bardziej gęściej sosy możesz podpić łyżeczką mąki).
Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat