Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki schabowe w sosie chranowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruchutkie mięso w delikatnym sosie chrzanowym z dodatkiem śmietanki, to idealny pomysł na schab.

Składniki:

Na bitki

kotlety schabowe 4 sztuk
krem chrzanowy Smak 3 łyżeczki
bulion drobiowy 1 litr
śmietanka 30% 200 gramów
natka pietruszki 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
sól 2 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki schabowe w sosie chranowym

Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje (jeżeli wolisz bardziej gęściej sosy możesz podpić łyżeczką mąki).
Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak