Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na bitki
-
kotlety schabowe
4 sztuk -
krem chrzanowy Smak
3 łyżeczki -
bulion drobiowy
1 litr -
śmietanka 30%
200 gramów -
natka pietruszki
2 łyżki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki -
sól
2 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje (jeżeli wolisz bardziej gęściej sosy możesz podpić łyżeczką mąki).
Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się