Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bita śmietana z miseczką czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 gram
balony 3 sztuki
śmietana 30% 400-500 ml
kakao 3-5 łyżki
cukier waniliowy 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bita śmietana z miseczką czekoladową

Kroki postępowania

1
1. Pewnie myślicie sobie - co to? Tak to balony. Zwykłe dmuchane balony. Ale dość gadania pora na przepis. Baloniki dmuchamy, związujemy sznureczkiem aby powietrze nie uciekało i dokładnie myjemy. Stawiamy w miseczce lub garnku gładką stroną do góry. Górną powierzchnię balonu namaczamy wodą.

2. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli, chwilę przestudzamy (nie nakładamy mocno gorącej bo balon może pęknąć). Czekoladę rozkładamy na wierzchu balonika równomiernie rozkładając tak aby powstało lekkie zaokrąglenie. Na wierzchu balonika nakładamy nieco więcej czekolady. (Masa nie powinna być bardzo rzadka.)
Krok 1 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
2
3. Gdy masa nieco przestygnie odwracamy balony i kładziemy na papierze do pieczenia lekko dociskając tak by od prostego podłoża wyrobiła się nóżka naszej miseczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
3
4. Po wystygnięciu powoli spuszczamy powietrze z baloników i mamy miseczki :)
Krok 3 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
4
5. Śmietanę ubijamy mikserem aż będzie sztywna, dodajemy cukier waniliowy (ilość cukru waniliowego wg upodobania czy chcemy bardzo słodką masę czy nie).

6. Uzyskaną bitą śmietanę dzielimy po połowie. Jedną masę zostawiamy bez niczego lub dosypujemy odrobinę posypki dekoracyjnej jak w tym przypadku.
Krok 4 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
5
7. Do drugiej połowy dodajemy kakao (wg uznania) i razem miksujemy
Krok 5 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
6
8. Do miseczki nakładamy jasną masę.
Krok 6 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto
7
9. Następnie jasną masę zakrywamy ciemną masą :) i pałaszujemy.
Pamiętajcie aby nie wylizywać miseczki - można ją zjeść ze smakiem :)

SMACZNEGO :)

Wg uznania możemy jeszcze całość udekorować :)
Krok 7 - Bita śmietana z miseczką czekoladową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 04.11.2013 20:19
pyszny deserek
Anitapaj 23.01.2013 21:26
Genialny pomysł!:)
Bernadeta 22.01.2013 13:31
super pomysł-pyszne
halina17 22.01.2013 11:15
Fajny pomysł.
Botwinka 22.01.2013 10:26
super :)
-Natka- 21.01.2013 22:03
Takie prościutkie, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. :)
kala9287 21.01.2013 21:49
bardzo pomysłowe
tessinka 21.01.2013 21:18
Naprawdę fajnie pomyślane :)
Poison1988 21.01.2013 20:45
rowerek był przed :D więc mi wolno ;p hihihi :) a czekolada - źródło magnezu dla uczących się i piszących magisterkę jak znalazł :D
fotoviderek 21.01.2013 20:44
Takie dobre łakocie wieczorową porą :) Nie za dużo dobrego? Potem rowerek albo bieganie :) Super pomysł :)
zielonamorelka 21.01.2013 20:16
widzialam kiedys taki patent i mam zamiar na urodziny podac deser lodowy wlasnie w takich miseczkach zamiast tradycyjnych pucharkach
pajbek 21.01.2013 20:10
Super pomysł z tymi balonami, nie wspomnę już o atrakcji jedzenia tego deseru :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak