Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy omlecik

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
DODATKOWO:
masło 1/2 łyżeczki
miód
jabłka suszone 2 (pokrojone)
orzechy włoskie 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy omlecik

Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem do utartych dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać ma powstać nam coś w rodzaju luźnego ciasta do którego dodać ubite na sztywno białka z solą i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło i wylać na nią ciasto, przykryć i smażyć kilka minut na małym płomieniu.
Gotowy omlet ma być złoty na spodzie, a wierzch ma mieć ścięty.
Po usmażeniu ostrożnie zdjąć z patelni, posypać jabłkami wymieszanymi z orzechami i polać po wierzchu miodem podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 17.11.2012 05:25
fajnie się prezentuje
-Natka- 16.11.2012 09:17
cudowny omlecik i te kolorki :)
Aga20 16.11.2012 09:03
uwielbiam omlety;)
Juleczka20 16.11.2012 08:59
super omlecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak