Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy makowiec z masą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
mak
mak 0,5 kg
białko 4
cukier 0,5 szklanki
margaryna 100 g
powidła 5 łyzek
masa
masło 1 kostka
kakao 4 łyzki
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy makowiec z masą

Białka i żółtka oddzielić. Białka ubic na sztywną pianę. Dodać cukier i pomiksować, cały czas miksując dodawac po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem i wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Mak zmielic trzy razy. Ubić białka na pianę. Rozpuscić margarynę. Do maku dodać cukier, piane ubita z białek, margaryne i powidła. Podzielić na dwie części. Każda z nich upiec osobno. Piec ok. godziny.
Masło utrzeć na puch. Dodac cukier puder i kakao. Zmiksować.
Upieczony i ostudzony mak posmarować masa. Przyłożyć biszkoptem i posmarowac go masą, a nastepnie przykryć drugim makowcem.
Można udekorować polewą lub lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 08.09.2012 18:03
pyszota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak