Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowiec z malinami i galaretką
Maliny opłukać i osuszyć. Ok 10 szt odłożyć a pozostałe dokładnie zblendować. Przygotować galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, ostudzić, przełożyć do niej zmiksowane maliny. Dokładnie wymieszać.
BISZKOPT:
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wielkości 22x27 cm. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go wraz z papierem do keksówki o rozmiarze 8x27 cm. Biszkopt idealnie się do niej dopasuje. Na biszkopcie układamy pozostałe maliny. Ostudzoną i lekko już tężejącą galaretkę przelewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Smacznego:)