Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
mąka tortowa 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki

Krem

śmietana kremówka 125 ml
cukier puder do smaku

Dodatkowo

kiwi 5 sztuk
cukier puder według unania

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści.
2. Stopniowo dodajemy żółtka i wodę przy tym ubijając.
3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim koła o średnicy 11-12cm.
5. Łyżką nakładamy ciasto.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
7. Krążki ściągamy z blaszki i jeszcze ciepłe układamy na wąskich szklankach formując przy tym półkola.
8. Ubijamy śmietanę na puszystość. Dodajemy cukier puder do smaku.
9. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
10. Do środka najpierw układamy plasterki kiwi, później za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy bitą śmietanę.
11. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
12. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak