Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Biszkoptowe" miseczki z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 3 łyżki
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 2 szczypty
truskawki 40 dag
cukier puder 2 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: "Biszkoptowe" miseczki z owocami

Truskawki /możemy je zastąpić jagodami, malinami lub odsączonymi owocami z puszki/ mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtak ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy ciasto. Przykrywamy pokrywką i smażymy na maleńkim ogniu przez 10 min. Gdy masa się zetnie i zrumieni od spodu, odwracamy łopatkę na drugą stronę. Wlewamy pozostały olej i smażymy dalsze 10 min - aż do zrumienienia. Gotowy "placuszek" przekładamy na duży talerz a na wierzch kładziemy owoce. Kroimy na porcje i podajemy na ciepło. Z ciasta możemy też upiec cztery małe krążki, nałożyć na nie porcje owoców i podawać pojedynczo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 04.11.2012 00:15
Pycha, aż ślinka leci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak