Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

bita śmietana

śmietana 30% 250 ml
cukier 2 łyżki
śmietan fix 1 opak.

ponadto

owoce leśne

Porada

Z podanych składników wychodzą 4 placuszki biszkoptowe. Ja użyłam arbuza, ale równie smaczny będzie deser z innymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.

Na papier do pieczenia łyżką wykładamy masę biszkoptową, tworząc placuszki.
Krok 1 - Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną  foto
2
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.
Krok 2 - Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną  foto
3
Ciepłe placki biszkoptowe ściągamy z papieru i delikatnie składamy na pół.
Krok 3 - Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną  foto
4
Bita śmietana:

Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem.

Do zimnych placków nakładamy bitą śmietanę dodajemy owoce ( ja użyłam arbuza).

Smacznego!!!
Krok 4 - Biszkoptowe łódki z bitą śmietaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak