Biszkoptowe kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • woda

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kiwi

    7 szt
  • kisiel cytrynowy

    3 torebki
  • galaretka agrestowa

    3 torebki
  • masło

    1/2 kostka
  • smietana kremowa

    1/2 litra
  • czekolada mleczna

    4 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkoptowe kiwi foto
Przygotować składniki. Białko oddzielić od żółtek, 4 łyżki mąki przesiać z 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia, przygotować 4 łyżki cukru.
Krok 2 - Biszkoptowe kiwi foto
Do białka dodać 1 łyżkę wody przegotowanej i ubić na sztywną pianę. Potem dodać po łyżce cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Przy 4 dolać łyżkę octu. Mąkę z przesianym proszkiem wsypywać małymi porcjami mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Krok 3 - Biszkoptowe kiwi foto
Gotowe ciasto wlać na wcześniej przygotowaną blachę. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 40 min.
Po przestygnięciu biszkopt przeciąć nicią na dwie części.
Krok 4 - Biszkoptowe kiwi foto
Pokroić kiwi w grube plastry.
Ugotować 3 kisiele cytrynowe w 3 szklankach wody.
Uwaga! Jeżeli torebka kisielu zawiera cukier to dodać 3 łyżki cukru, jeżeli jest bez cukru - to wsypać 9 łyżek.
Do gorącego kisielu dodać 1 opakowanie galaretki agrestowej i mieszać do rozpuszczenia. Połowę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
Krok 5 - Biszkoptowe kiwi foto
Na rozprowadzoną część kisielu poukładać plastry kiwi.
Do pozostałej części dodać ok. 1/2 kostki masła i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na kiwi i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Krok 6 - Biszkoptowe kiwi foto
Dwa opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę kremówkę (1/2 litra) ubić na sztywną masę.
Tężejącą galaretkę dodać do śmietany i dalej chwilę ubijać. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt i posypać startą czekoladą.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Suzi 30.01.2015 16:06
Bardzo smaczne i efektowne :)
mysza75 10.03.2014 15:59
pyszne ciacho
krokus 04.03.2014 16:39
pyszne ciacho
Stenka 28.01.2014 18:59
super ciacho
mirosława4 21.01.2014 15:44
apetyczne to ciasto
romanrafal 26.12.2013 08:22
pyszne ciasto
Emiliozo 17.12.2013 22:37
pięknie wygląda
Angelika10 10.11.2013 17:48
pyszne ciacho
Wacław 23.10.2013 10:00
dla mnie bomba :-)
gosia1988 21.10.2013 12:34
rewelacyjne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat