Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
jajko
4 sztuki -
cukier
0.5 szklanki -
mąka tortowa
0.5 szklanki -
mąka ziemniaczna
0.5 szklanki -
kasza manna
2 łyżki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 sztuka
Dodatkowo:
-
czekolada biała
5 dag -
maliny świeże
1 szklanka
Sposób przygotowania
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kaszę mannę i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników.
2. Do pieczenia: Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie odsączmy z wody. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Czekoladę wrzucamy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy maliny.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Wychodzi 8 porcji.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się