Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3,5 łyzki
jajko 2 szt
mąka 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
3 połówki brzoskwiń z puszki
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła
25 mll alkoholu ( ja dałam Gin )
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut .
W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt sie piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu od brzoskwiń i 25 mll alkoholu ( ja dałam Gin ) .Zmieszać krem z pokrojonymi w kostkę odsączonymi z syropu brzoskwiniami .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .Posypujemy ciasto cukrem pudrem .
Na zwiniętą roladę nakładamy ozdobnie resztę kremu i dekorujemy listkami mięty .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Resztę brzoskwiń z puszki i syrop , który zostaje używam do innego deseru lub na zupę brzoskwiniową z makaronem naleśnikowym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.06.2016 21:23
wygląda ciekawie :)
Zdzisław 30.03.2013 22:48
jedno z ulubionych ciast
Barbara/zuza22_85 16.08.2012 10:20
apetyczna
ika1 13.08.2012 22:57
aż się bużka śmieje do tego zdjęcia
Megi 13.08.2012 13:57
do kawki -rewelacja
miki47 03.08.2012 23:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak