Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada z brzoskwiniami i kremem maślanym
cukier puder
3 połówki brzoskwiń z puszki
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła
25 mll alkoholu ( ja dałam Gin )
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 6 minut .
W tym czasie rozłożyć na blaszce drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt sie piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu od brzoskwiń i 25 mll alkoholu ( ja dałam Gin ) .Zmieszać krem z pokrojonymi w kostkę odsączonymi z syropu brzoskwiniami .
Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .Posypujemy ciasto cukrem pudrem .
Na zwiniętą roladę nakładamy ozdobnie resztę kremu i dekorujemy listkami mięty .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Resztę brzoskwiń z puszki i syrop , który zostaje używam do innego deseru lub na zupę brzoskwiniową z makaronem naleśnikowym .