Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa pianka cytrynowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać szklankę cukru i ubić. Następnie dodać po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami waniliowymi. Na koniec ubijania dodać kakao. Blachę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto wylać na nią. Piec w 180C przez ok. 35 minut. Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na pół.
KREM:
Brzoskwinie odcedzić i pokroić je w drobną kosteczkę. Do syropu dolać tyle wody, aby w sumie był 1l płynu. Odlać trochę do szklanki i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. Resztę syropu z wodą zagotować. Do gotującego się płynu wlać budynie i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, bardzo mocno wymieszać trzepaczką, by nie powstały żadne grudki. Odstawić do przestygnięcia. Margarynę utrzeć z żółtkami na jednolitą masę i stopniowi dodawać masę budyniowo-galaretkową (masa powinna być jeszcze ciepła). Odlać odrobinę masy (tyle, aby starczyło na wysmarowanie wierzchu ciasta), a resztę masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wylać na dolną część biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią ciasta delikatnie przyciskając. Na wierzch wylać odlaną część masy i zetrzeć na wierzch czekoladę.