Biszkoptowa pianka cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • budynie waniliowe

    2
  • kakao

    1 łyżka
  • brzoskwinie w puszce

    1
  • woda

  • budynie śmietankowe

    2
  • galaretki cytrynowe

    2
  • margaryna

    1
  • żółtko jajek

    2
  • czekolada do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać szklankę cukru i ubić. Następnie dodać po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami waniliowymi. Na koniec ubijania dodać kakao. Blachę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto wylać na nią. Piec w 180C przez ok. 35 minut. Gdy biszkopt wystygnie przeciąć go na pół.

KREM:
Brzoskwinie odcedzić i pokroić je w drobną kosteczkę. Do syropu dolać tyle wody, aby w sumie był 1l płynu. Odlać trochę do szklanki i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. Resztę syropu z wodą zagotować. Do gotującego się płynu wlać budynie i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, bardzo mocno wymieszać trzepaczką, by nie powstały żadne grudki. Odstawić do przestygnięcia. Margarynę utrzeć z żółtkami na jednolitą masę i stopniowi dodawać masę budyniowo-galaretkową (masa powinna być jeszcze ciepła). Odlać odrobinę masy (tyle, aby starczyło na wysmarowanie wierzchu ciasta), a resztę masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wylać na dolną część biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią ciasta delikatnie przyciskając. Na wierzch wylać odlaną część masy i zetrzeć na wierzch czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 29.03.2013 17:01
boszszsz, po co aż tyle proszku do tego biszkoptu ???
sara1 29.03.2013 10:41
rewelacyjne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat