Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze stewią dla diabetyka

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
aromat waniliowy w proszku do smaku
mąka pszenna 5 pełnych łyżek
Soda oczyszczona Prymat mała łyżeczka
stewia proszek 3-4 łyżki
migdały zmielone do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze stewią dla diabetyka

Kroki postępowania

1
Rozdzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stewię.
Krok 1 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto
2
Do piany dodać żółtka i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach.
Krok 2 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto
3
Dosypać mąkę połączoną z aromatem waniliowym i sodą - drewnianą łyżką połączyć ostrożnie w jednolite puszyste ciasto.
Krok 3 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto
4
Blaszkę keksową posmarować miękkim masłem i wysypać mielonymi migdałami.
Krok 4 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto
5
Przełożyć ciasto, wierzch również posypać migdałami.
Krok 5 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto
6
Biszkopt upiec w temp. 170-175*C do czasu, aż brzegi zaczną odstawać od boków blaszki, a wierzch lekko naciśnięty palcem będzie sprężysty. Trwa to ok. 35-40 min.
Przed pokrojeniem ostudzić na kratce.
Krok 6 - Biszkopt ze stewią dla diabetyka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 23.10.2016 20:57
pożyczam przepis bo mam w rodzinie cukrzyków
w mojej kuchni 18.10.2016 18:55
Dla mnie dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak