Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z zielonym jabłuszkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8
woda 3 łyżki
ocet 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier kryształ 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Ciasto kruche

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1
margaryna 125 gram
cukier puder 0,4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kwaśna śmietana
kakao 2 łyżki

Masa 1

budyń śmietankowy 2
mleko
cukier kryształ
margaryna 250 gram
mak 1/3 szklanki

Masa "zielona"

galaretka agrestowa 2
jabłka prażone

Porada

Ciasto kruche można napączować wodą z cukrem wanilinowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z zielonym jabłuszkiem

BISZKOPT:
Białka ubić na pianę, później dodać cukier i dalej ubijać. Gdy cukier będzie rozbity to dodać żółtka rozmącone z octem i wodą. Pod koniec ubijania dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia .
Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 22 minuty.

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać cukier, jajka oraz śmietanę oraz kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Śmietanę należy dodawać tak aby ciasto nie wyszło za rzadkie.
Rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut.

MASA:
Na początku ugotować mak, tak aby był odpowiednio miękki. Odcedzić na sitko i odstawić do wystygnięcia. Ugotować 2 budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu i wystudzić .
Margarynę ubijać i stopniowo dodawać wystudzony budyń . Na koniec wsypac ugotowany mak i dobrze wymieszać.

MASA ZIELONA:
Do tej masy można wykorzystać jabłka prażone ze słoika lub usmażone na świeżo. Ja użyłam własnych przetworów. Wykorzystałam litrowy słoik jabłek startych na tarce.
Do gotujących się jabłek wsypać dwie galaretki , po czym zdjąć z ognia. Można wcześniej dodać cukru do smaku. Mieszać i poczekać aż wystygnie.

1.Biszkopt przeciąć na pół.
2.na jedno ciasto wyłożyć zieloną masę następnie przykryć ciastem kruchym
3. około 3/4 masy wyłożyć na ciasto brązowe a następnie przykryć biszkoptem.
4. pozostałą masę wyłozyć na wierzch i obsmarować boki.

smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.01.2015 16:42
pyszności!!!!
magduś83 07.11.2014 11:56
Super ciacho
IwonaKa 14.09.2014 13:35
wygląda bardzo apetycznie
Futka 06.09.2014 10:51
Niebo dla podniebienia :)
gibli 02.09.2014 07:48
ładnie wygląda)
Kejti 31.08.2014 00:15
Rewelacyjne ciacho,chętnie skosztuję :-)
luna76 30.08.2014 11:41
koniecznie muszę wypróbować:) prezentuje się wspaniale !!!
mysza75 30.08.2014 10:24
jaki pyszne ciacho z jabłkiem mniam
2milutka 30.08.2014 09:34
pięknie wygląda:)
Mniam 30.08.2014 08:53
Pięknie wygląda to ciasto i na pewno bardzo smaczne:)
Edith85 29.08.2014 22:00
muszę koniecznie wypróbować
Zdzisław 29.08.2014 21:43
jakie smaczne ciasto
Jadwiga/Jaga85 29.08.2014 21:17
Pyszne ciasto z orzeźwiającymi jabłkami- super!
alaaa 29.08.2014 20:44
ale to ciasto jest efektowne, fajne warstwy i takie wysokie
Krzysztof15 29.08.2014 19:36
pyszne ciacho
Adam/ZUB3R 29.08.2014 19:26
wygląda smacznie
Iwusia 29.08.2014 19:12
smakowite to ciasto
agnieszka214 29.08.2014 19:06
alez pysznosci
Seba 29.08.2014 18:44
Przepyszny
Katarzyna34 29.08.2014 18:16
Smakowicie wyglada
pestka 29.08.2014 18:14
wygląda na lekkie i pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak