Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z szarą renetą
Białko oddzielamy od żółtka ,ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce ,dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia ,przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Tortownicę wyjmujemy i rzucamy o podłogę (z wysokości 30-40 cm) ,po czym wkładamy do piekarnika ,otwieramy drzwiczki i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy 20-25 min na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) z dodatkiem cukru i cynamonu. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie ze sobą łączymy.
W tortownicy układamy jedną część ciasta ,następnie wylewamy masę jabłkową ,dokładnie rozprowadzamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana:
Śmietankę wlewamy do miski ,dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy jako ostatnią masę na cieście. Wstawiamy do lodówki min na jedną godzinę.